tenzin delek rinpoche

AVRÄTTNINGEN AV TENZIN DELEK RINPOCHE STOPPAD!

Den 26 januari 2005 meddelades att dödsdomen mot Tenzin Delek Rinpoche omvandlats till livstids fängelse.


VAD HAR HÄNT SEDAN DESS?

Tenzin Delek Rinpoche är en djupt vördad tibetansk lama känd för sitt arbete med att främja och bevara den tibetanska kulturen, religionen och identiteten i Tibet. Som en öppen sympatisör för Dalai Lama förespråkar han icke-våld och respekt för miljön.

Tenzin Delek Rinpoche och Lobsang Dhondup arresterades den 7 april 2002 efter en bombincident den 3 april i Chengdu, huvudstad i Sichuanprovinsen. Enligt officiella rapporter påträffades "separatistiska" flygblad som krävde tibetanskt oberoende på platsen för sprängningen.

Den 2 december 2002 blev Lobsang Dhondup dömd till döden vid Kardzes folkdomstol i den tibetanska autonoma prefekturen Kardze i Sichuanprovinsen för att ha "uppmuntrat till separatism", "orsakat explosioner " och för "illegalt innehav av vapen och ammunition". Tenzin Delek Rinpoche blev också dömd till döden med två års villkorlighet för att ha "orsakat explosioner" och "underblåst separatism".

Som svar på massiva och högljudda internationella protester i dessa fall har de kinesiska myndigheterna försäkrat en rad oroade regeringar att Tenzin Delek Rinpoches och Lobsang Dhondups fall skulle undergå en "omfattande prövning" och att avrättningarna inte skulle äga rum utan prövning av Folkets Högsta Domstol. Den 25 januari 2003 avslogs emellertid Tenzin Delek Rinpoches överklagande vid ett slutet förhör vid Sichuans folkdomstol. Lobsang Dhondup avrättades följande dag. Detta är den första dokumenterade avrättningen av en tibetan för politiska brott sedan kulturrevolutionen.

Sedan 2002 har minst tolv personer arresterats i samband med detta fall, däribland Tserang Dhondup, som dömdes till fem års fängelse. Många tibetaner togs i förvar för att ha försökt få ut information om razzian till det internationella samfundet. Andra verkar ha gripits helt enkelt på grund av deras kontakter med Tenzin Delek Rinpoche. Tre höga munkar från Tenzin Deleks kloster avtjänade ettåriga domar till administrativ omskolning genom arbete, anklagade för att ha "underblåst separatism". Trovärdiga källor från MR-observatörer rapporterar att de flesta av dessa personer blev misshandlade och torterade, plus att de hölls isolerade under lång tid och att rättsprocessen var otillfredsställande.

Efter en två år lång internationell kampanj för Tenzin Delek Rinpoche meddelade den kinesiska domstolen den 26 januari 2005 att Tenzin Delek Rinpoches dödsstraff omvandlas till livstids fängelse. Nu fortsätter kampen för att få honom frigiven.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback